Friday, June 25, 2010

Weekeeeeeend!

Imi reincep cursurile de golf. Dupa cum se spune: ai grija ce-ti doresti, pentru ca s-ar putea implini...

Thursday, June 24, 2010

nuca de cocos si jeleuri in forma de ciuperci...

is niste aspecte interesante in munca mea. de exemplu acuma ma concentrez pe unul dintre ele...dar is foarte rare si scurte momentele astea...

mananc nuca de cocos si jeleuri in forma de ciuperci. din olanda. din pacate, nu ciuperci nebune :).

imi trebe un concediu. de maternitate. ma tot gandeam cum pot sa imi iau un concediu de maternitate fara sa fac bebe.

Tuesday, June 22, 2010

a week of mondays

that should sum up my week. although tomorrow is duke's day, therefore national holidays.

i want to go home. Buni is still in hospital, but getting out tomorrow. Roxi called her and she was so happy. i have to call her everyday because she expects that. she has the coolest ring of bells to her voice when i do. i miss home. we're planning a mediterranean invasion with my cousins. we need to decide on the cheapest and sunniest place possible...

that's about it.

Thursday, June 17, 2010

pantofii-oglinda

imi plac foarte mult pantofii mei noi din Bucuresti...de lac, rosii, in care ma vad :).

Wednesday, June 16, 2010

stres

iara o inceput stresul. mi se pare ca nu imi ajunge ziua...am nevoie de 8 ore de somn de frumusete...la birou is de pe la 8 (dar ma scol pe la 7 pt asta) pana pe la 7 (de regula). totusi au fost tot felul de "evenimente" care m-au determinat sa ajung mai tarziu acasa...si am nevoie de somn.

deci timp de cautat apartament (da, stau inca pe sub poduri...) sau alt job (de preferabil in alta tara), ioc!

au astia sarbatoare nationala miercurea viitoare. am zis ca ma pun pe terasa (daca am noroc si nu ploua) si imi caut diverse.

printre altele discutat cu Ondina despre obtinut permis de munca in UK...sincera sa fiu, as prefera mai degraba in elvetia...ma enerveaza ca am o gramada de oferte fix cand nu vreau sa plec. si cand vreau sa plec, toate ofertele is pe langa...

m-am gandit si la mba. oricum as intoarce problema, nu ma pot finanta singura pt un mba...asa ca ezit putin...

Tuesday, June 15, 2010

skoditza

astazi mi-am dus masina la garaj (iara) si am luat masina inlocuitoare. o skoda. si mi-am adus aminte de flurry si de skoditza lui si de atunci ii zic in continuu skoditza :)...rimeaza cu coditza...

asa, in alta ordine de idei...nu ii gasesc butonul ca sa ii deschis chestia aia de pus benzina...in rest... am realizat ca alti oameni imi lovesc masina (eu nu o lovesc pe stanga, doar pe dreapta :) )...asa ca orice as face, tot masina de fata o sa am. intotdeauna...

vreau pe o insula, la soare, cu o pina colada...si cu inghetzata ...atat :)

Thursday, June 10, 2010

orice e usor de facut, nu merita efortul

atat

despre cafia (si alti demoni)

astazi mi-am facut cafiaua asa cum o fac de obicei, pe soba, in ibric, geniala!! si o pun in termos si il las destupat. si ma invart in bucatarie si trag de o cutie si vars toata cafiaua prin toata bucataria. de fapt, exagerez, o vars prin jumatate din bucatarie...

am avut cateva secunde de panica, eram deja in intarziere. apoi ma apuc sa sterg, evident, ca ce era sa fac? si ma uit ce ramasese in termos, 3 guri de cafia...nu mai aveam timp sa fac alta. hm...imi pun peste ea o gramada de lapte :) si rezulta un lapte cu cafia, cam asa cum bea Deiutza :)...


si apoi, pe drum, in masina, mi-am adus aminte de Benoitzel...cum isi arunca el mainile in are privindu-ma facand cafiaua dimineata in ibric si cum ne-o luat cadou in casa un esspressor ca sa nu ne mai vada cu aceste obiceiuri est-europene:)...si cum statea acel esspressor ca suport de praf :)...la divortz, i-o revenit lu' Cris...ca doar nu era sa car dupa mine un obiect absolut inutil...

acuma ma gandesc sa imi iau un ibric din'ala de arama..."cand treci codrii de arama"...poate topeste Buni ala de facut tzuica, mi-ar iesi mai multe ibrice si as putea incepe, in sfarsit, o afacere...dar apoi din ce mai face tzuica de prune :)...plus ca nu stiu daca as avea musterii pentru cafiaua la ibric...tinerii astia din ziua de azi nu prea stiu ce-i bun :)...io, daca n'am ibric, prefer sa'mi fac cafiaua in oala pe soba. si inca ceva: eu nu cred in cacofonii, dar cred in aliteratii.

ma gandeam ieri ca daca ar trebui sa aleg foarte putine carti (definitia lui foarte putine e absolut subiectiva :) ) pe o insula pustie, nu as lasa acasa opera poetica a lui Eminescu sau a lui Blaga...poate l-as lua si pe Voiculescu...si pe Cosbuc. nu as fi zis despre mine ca is un suflet liric, dar intotdeauna m-o atras muzicalitatea poeziei si alaturarea fortata de idei din cauze de lipsa de rima...chestia asta genereaza, uneori voit, alteori nu, niste imagini la care nu m-as fi gandit absolut niciodata...auzi, cum sa ii creasca luceafarului aripile in cer in timp ce porneste...bizareria lumii...dar imaginea e nepretuita...un fel de incununare a libertatii...suflet neincatusat...ce poate fi mai permanent decat imaginea cresterii in miscare...oare dumnezeu e dinamic sau static? sau le contine pe amandoua?

Wednesday, June 9, 2010

"Critici, voi, ca flori desarte/Rod in lume n-ati adus"

Mergeam azi pe drum (ca mi-am lasat masina la garaj, am tendinta sa o parchez in borduri destul de des) si la un moment dat traversez...rue des legionnaires!
Asta o generat urmatoarele in capul meu:
Nu inteleg de ce exista moda asta de a condamna intelectualii romani interbelici pentru legionarism. Vezi cazul Eliade, ca asta imi vine acuma in minte. Da, extrema dreapta romaneasca. Au fost multe greseli facute de multi oameni de-a lungul timpului. Macar unii dintre simpatizantii legionarismului au produs ceva. Ceea ce nu se poate spune despre extrema dreapta romaneasca actuala.
Si de aici m-am dus cu gandul la motivele pentru care nu eu nu consider ca exista literatura romana contemporana de valoare. Adica ceva monumental. Ceva ce surprinde sau genereaza schimbari fundamentale in valori si moduri de gandire.
Si motivul mi se pare legat de ceea ce imi spunea Vali despre Brancusi (am vazut colectia Brancusi din Philadelphia si sunt inca foarte impresionata): Brancusi se detaseaza de Rodin pentru ca este de parere ca nu poate fi inovator si, in cele din urma, valoros, daca nu se disociaza de valorile trecutului, pentru a se reinventa.
Si m-am gandit la cultura romana contemporana. Noi, cultural, nu avem trecut. Cel putin nu trecut intre 1948 si 1989 despre care putem spune fara urma de indoiala ca a fost conditionat de prea multi factori externi nocivi si artificiali pentru a putea fi considerat veritabil si definitoriu. Si atunci ne disociem de acest trecut de 50 de ani, ne disociem de comunism si valorile lui. Incercam, cel putin. Dar daca facem asta, nu ne putem defini prin antiteza. Asa cum marii artisti se definesc fata de valorile acceptate.
Nu-l avem pe Eliade acum in Romania, nu-l avem pe Brancusi, nu-i avem pe impresionisti.
As continua, ca am multe de spus pe marginea ideilor de mai sus, dar am o sedinta idioata ce trebe sa inceapa imediat :).

Nu poti re-defini daca nu ai definit. Iar schimbari fundamentale fata de castele de nisip nu vor genera opere grandioase.
Nu ai de la ce. Ne-am ucis toate valorile si acuma stam si ne gandim incotro. Atata confuzie. Tinerii romani neinfluentati de trecutul comunist se vor re-defini in antiteza cu valori globale. Se pierde farmecul regional, farmecul unor Neagu Djuvara.
Pentru generatia mea si in mod cert pentru generatiile anterioare s-ar putea sa fie cam tarziu. Elanul creator e prost fundamentat si nu va genera nici un rod remarcabil.

***stateam si ma gandeam ieri noapte, cand nu puteam dormi: "porni Luceafarul, cresteau/in cer a lui aripe"...m-am gandit ca poate dumnezeu e aceasta chestie imensa si fixa. dar cu limite flexibile. deci dumnezeu incorporeaza paradoxul??

Tuesday, June 8, 2010

hmmmmm

venisem acasa cu ideea sa scriu un post lung. adica plecasem la birou, pe ploaie, cu ideea sa vin acasa sa scriu. si acuma am uitat complet despre ce am vrut sa scriu :).

asa ca o sa scriu despre lucrurile la care ma gandesc acuma, nu neaparat despre lucrurile interesante pe care ma gandisem sa le impartasesc anterior.

dupa o luna jumate de ignorat ecranul calculatorului am o durere teribila de cap in momentul in care trebuie sa stau 8 ore pe zi in fata ecranului.

in 30 de minute am zis ca merg cu fetele la S&City2 sa vad hainele cu cre le-or imbracat pe fetele alea iara. dar e asa aiurea, ca ploua foarte foarte tare. si pentru ca ploua, nici macar nu ma pot bucura de terasa geniala pe care o am la noua mea locuinta temporara.

intre altele, mai nou citesc superfreakonomics (levitt) si istoria romanilor povestita celor tineri (djuvara).

mi-am planificat excursie la Adina si Emi pt ca e ziua lui Emi sambata...o sa plec de vineri, dar imi duc munca de weekend cu mine.
alte noutati. Ema imi scrie din state si incercam sa planificam road trip-ul din Norvegia.

trebe sa revin cu un articol despre casa. am o problema. nu mai simt ca apartin nici unui loc. sebes, desi centrum mundi (scria o prietena la un moment dat: "casa e locul in care crestem mari asteptand sa il parasim si locul in care asteptam sa ne intoarcem in timp ce imbatranim"... mi se pare asa o ilustrare perfecta a ideii "a quoi bon quitter coasta boacii"...), parca nu ma mai incape. nu-s fericita nici acolo, dar nici aici...

am senzatia ca is in cautarea timpului trecut si io. nu reusesc sa ma relaxez deloc...de unde dureri fizice. nu mai reusesc sa scap de planuri, idei, liste si lucruri care "trebuie". nu-mi place ca am crescut mare. of. daca as putea da timpul inapoi, sa fiu din nou in faza in care nu am nici o grija.

nu vreau sa fiu pesimista si neinteligenta si neinteresanta si de-a dreptul patetica. dar acuma nu prea am chef decat sa stau. si nu reusesc sa ma conving ca merita sa stau. dar nu reusesc sa ma conving nici ca merita sa continuu. asa ca is "intre". tot in starea aia de imponderabilitate. parca mi-o aspirat ceva sufletul. un aspirator urias. oare Dumnezeu e un aspirator urias care ne absoarbe sufletele pe masura ce trece timpul? ca eu in Diavol nu cred, Dumnezeu il contine, asa ca ce sens are sa vorbim de o entitate fara putere de decizie si care nu influenteaza mersul lucrurilor??

sau avem liber arbitru? ce e ala? sau, cum se manifesta, ca sa il pot defini. ce pot, de fapt, alege. si daca nu aleg, atunci ce? is in stare. damnabila. asa ma simt. neaparabila. ingrozitor de plictisita de existenta cotidiana. n-am avut niciodata cuvinte ca sa descriu aberatiile propriei existente.

ma duc sa ma spal pe dinti. sau pe zimti, cum ar zice the Gloria :).



**** interesant: http://www.telegraph.co.uk/science/7779290/Generation-me-students-have-less-empathy-than-20-years-ago.html

Sunday, June 6, 2010

superficiala artificiala

am terminat cu un stres mare, examenul de cfa. nu stiu de ce naiba il fac. ma plictiseste ingrozitor. ma plictiseste si ma doare capul cand trebe sa citesc porcariile alea. ma enerveaza ca is asa de intensa cand vine vorba sa termin ceva ce am inceput. as vrea sa fiu umpic mai superficiala. si mai artificiala. cand i-am zis asta, oana mi-o zis de sani. e si ea dusa umpic cu pluta. m-am intalnit cu ea si am intrebat-o ce face si mi-o zis ca e holoangar shef. apoi m-o dus la inghetata. inghetata adevarata, miammiam.

am fost 5 saptamani la Sebes si o fost genial. teoretic, am mers acolo sa invat. practic, am facut foarte multe alte chestii in schimb. am beut cu "copiii" la Shpring la unchiu. si am jucat cruce. si am mancat ciuciuleti culesi de tusa de dimineata. si am mancat cirese. si am urcat pe deal la pruni cu Dei....si am fost la Bucuresti in Carturesti. m-am intalnit cu Roxanica. am iesit la o bere in Sebes City...singurul lucru cert despre vacanta asta e ca o fost mult prea scurta. in rest, parca am trait totul ca prin vis.



in momentul actual, adica incepand de astazi de pe la 10.30 si cel mai probabil pana diseara ma voi muta. din nou. adica ma tot mut. imi aduc lucrurile de pe unde erau imprastiate si le duc in apartamentul care va fi "casa" timp de 2 luni. e ciudat, parca is tot cu viata in paranteza, dintr-un motiv sau altul. trebe sa ma "asez" intr-un fel sau altul la un moment dat, dar cred ca am fost atata vreme "intre" incant nu mai stiu sa ma linistesc. nu mai stiu cum sa o fac. atunci cand am revenit din Sebes la realitatea cotidiana, parca am revenit de pe alta planeta. ma asteptam sa ma transform intr-o creatura lunga si verde...si cu ochiii mari.

am avut o zi minunata in Carturesti pe terasa cu Ancutza, am pierdut numarul limonadelor pe care le-am baut...Ancutza o produs un copil frumos si zambaret, care imi face impresia ca seamana teribil cu Bogdan, desi Anca incerca sa ma convinga ca seamana si cu ea :P...
ceea ce o fost foarte fain, e faptul ca Ancutza e oarecum neschimbata. adica e tot ea, dar cu bebe...Ancutza 2.0 :).

mi-o lipsit putin Bucurestiul. am prins un concert in piata universitatii...era primul dintr-o serie de evenimente culturale planificate de primarie pe perioada verii, pana prin octombrie, cred. asa o senzatie faina am avut, era cald si erau multi oameni si s-au adunat acolo sa asculte muzica si am stat pe iarba... chestiile astea imi cam lipsesc in Luxembourg.

faptul ca voi sta doar temporar aici ma ajuta sa imi pun putin ordine in ganduri, sa vad daca intr-adevar imi doresc sa raman aici...imi lipsesc foarte mult lucruri in Luxembourg, cred ca am nevoie de un oras mare...

si imi lipseste foarte mult familia mea. mi-am dat seama ce dor imi era de ei...Marius o avut o nunta grozava, nu m-am distrat la nici o nunta cum m-am distrat la nunta lui...am dansat pana in zori, am plecat acasa chiar inainte de 7 dimineata, cu 10 minute inaintea mirilor si a nasilor...
i-am zis lui Marius ca mi-o placut, sa mai faca :). evident, tot cu Aura :P. acuma de-abia astept sa se mai marite/insoare toti "copiii" ca sa ii mai vad si eu, cel putin anual :)...

ma doare stomacul cand imi vad bagajele. is satula de bagaje, de mutat, organizat, aranjat si distribuit. si de stresat si de pus intrebarea: " eu diseara unde dorm"?...intrebarea asta m-o bantuit intotdeauna :)...Roxanica stie.

ca planuri de vacanta: Norvegia-road trip si...estul Europei...ma gandesc ca intre ele sa dau o raita cu masina pana la Sebes, sa-mi mai duc din lucruri, ca nu pot fi asa porumbel calator cu enorma cantitate de lucruri pe care le-am strans in 3 ani. majoritatea sunt carti...si pe locul 2, pantofii...in rest, haine. am prea multe lucruri, trebe sa mai dau din ele :)...ideal ar fi sa pot sa calatoresc asa cum am facut-o cand am venit in Luxembourg: cu o singura valiza. problema cea mare e ca am prea multi pantofi. odata ce voi duce cartile la Sebes (si buni le va arunca, deja nu mai incap in nici una dintre cele 2 biblioteci) si imi voi dona pantofii...ar trebui sa fie cat de cat ok. noroc cu kindle. ca nu imi mai ocupa cartile spatiul.

imi plac toate cartile de hartie, si senzatia de a inturna pagina. dar, de fapt, ma intereseaza ideile. si oamenii. si ideile oamenilor :)...

nu am avut suficient timp pentru mine, pentru ca am invatat destul de mult (desi nu-mi place sa recunosc ca am "pierdut" timpul cu asta cand eram printre oameni dragi). vreau saptamana de munca de 35, nu de 85 :)...am nevoie de imi las creierul sa stea...nu sa cugete :)...

si apoi, dupa ce o sa ma satur de stat, am nevoie de timp ca sa ma gandesc ce vreau. m-am saturat sa alerg dupa tot felul de lucruri neimportante. ma tot intreb, in timp ce is la birou la 1 noaptea: "ce sens are??"...

prefer sa fiu cu oamenii dragi la un gratarel cu bere...ca doar cu imi duc loboutinii cu mine in cer (in iad nu vreau sa merg ca am auzit ca e cam prea cald si destul de stresant, iadul cotidian curent imi ajunge cu varf si-ndesat).

bat clopotele. oamenii normali merg la biserica. oamenii anormali merg sa se mute din nou. ca era sa scriu din ou.