Pentru ca mi-am reinceput incursiunile la ortodont (lunare, ce-i drept), am reusit sa revin la conceptul de 'carte de autobuz'. La momentul actual, este vorba despre Thocomerius- Negru Voda. Un voivod de origina cumana la inceputurile Tarii Romanesti.
Din pacate nu cred ca am suficiente cunostinte de istorie si mai ales despre perioada respectiva (controversata, de altel), ca sa aprecize cartea la justa ei valoare. Oricum, chiar si pentru un neinitiat, aduce un suflu nou, o abordare aerisita si usor de urmarit. Despre problemele ridicate si despre veridicitatea surselor n-as putea sa ma pronunt, dar citind cartea asta imi formez sau mai degraba imi re formez imaginile generate de informatiile din scoala generala.
Existenta organizata a cumanilor pe teritoriul actual al Tarii Romanesti este demonstrata prin toponime si patronime. Oricum, geniala este usurinta cu care un cititor amator (si nu specialist) de istorie poate sa isi formeze o opinie (bazata pe felul in care teza cartii este argumentata).
Asta ma face sa-l suspectez pe domnul Neagu Djuvara de a fi un scriitor care se adreseaza maselor:). De unde concluzia mea ca este important motivul pentru care o carte este scrisa si impactul ei se masoara in functie de obiectivul (manifest sau nu) al scriitorului.
Ma opresc aici, pentru ca pasul urmator ar fi sa discut arta de dragul artei:).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment